Tratamentul cariei

Cariile dinţilor temporari se tratează diferit faţă de cariile dinţilor definitivi. Din punct de vedere al profunzimii ele pot fi superficiale, medii sau profunde şi în funcţie de aceasta se alege tratamentul corect.

Cauzele apariţiei:

  • Igiena orală incorectă sau inexistentă;
  • Adormirea cu biberon cu lapte, suc sau altă băutură, lapte de sân (caria de biberon);
  • Dieta bogată în zahăr.

 

Igiena orală începe de la naștere: gingiile bebelușului trebuie masate cu o compresă sterilă umezită și, odată ce primii dinți încep să erupă, acestia pot fi curațați cu o periuță special concepută pentru cei mai mici dintre noi, cu peri de silicon.

În cazul adormirii cu biberonul, dinții vor fi acoperiți de zaharurile naturale conținute de lichide (lactoză, fructoză) care pot forma placa bacteriană.

Dieta bogată în zahăr poate contribui la apariția cariei dentare, întrucât nu există timp suficient între mese, astfel încât dinții să se recupereze în urma plăcii acide formate.

Este esenţial ca tratamentul cariei simple să se facă cât mai repede, deoarece evoluţia ei către pulpa dentară este rapidă şi dureroasă. Faptul că dintele este de lapte nu reprezintă o scuză din partea părinţilor pentru a nu lua măsuri. Menţinerea dintelui sănătos pe arcadă este esenţială pentru crearea condiţiilor favorabile unui dinte permanent de a-şi ocupa locul corect pe arcada definitivă.

Abcesul apărut la dintele de lapte poate pune în pericol formarea mugurelui dintelui matur.Acesta poate avea dezvoltarea afectată, poate erupe deja cariat sau într-o poziţie incorectă.