Implantologie

Implantul dentar este un şurub care înlocuieşte rădăcina unui singur dinte absent; dacă aveţi lipsă mai mulţi dinţi, atunci sunt necesare mai multe implante. Implantele dentare se folosesc de foarte mult timp, însă în ultimii 10 ani domeniul a cunoscut o dezvoltare incredibilă. În prezent există peste 1000 de sisteme diferite în întreaga lume.

Avantajul principal al tratamentului prin implante dentare este acela că lasă dinţii vecini neatinşi.
Un alt avantaj este confortul obţinut, care este superior celui oferit de diferite proteze.
Chiar dacă nu mai aveţi dinţi şi folosiţi deja o proteză de mulţi ani, puteţi beneficia de tratamentul prin implante. Implantele vor stabiliza foarte bine proteza! Aceasta va deveni aproape fixă, veţi putea mânca şi vorbi mult mai bine! În unele situaţii este posibil chiar să renunţaţi complet la proteză.
Folosirea implanturilor vă obligă la întreţinerea unei igiene foarte bune. Acest lucru este deosebit de important şi îl vom discuta cu dumneavoastră în mod personal.

Cum se procedează?
Nu toţi pacienţii pot beneficia de tratamentul prin implant. Pentru a lămuri situaţia avem nevoie de un set de radiografii, precum şi de un set de analize. Recomandarea pentru acestea o veţi primi personal, după efectuarea consultaţiei.

Pentru aplicarea implantelor dentare se lucrează întotdeauna cu anestezie! Fără anestezie procedura este imposibil de realizat. Folosim anestezice moderne, special concepute pentru medicina dentară. Pentru confortul dumneavoastră, practicăm o anestezie locală, a cărei durată variază de la câteva minute la câteva ore. După anestezie, gingia se decolează de pe os, apoi, cu ajutorul frezelor, se prepară un canal. În acest canal va fi plasat implantul. Dacă sunt necesare mai multe implanturi, se vor prepara mai multe canale. După ce implantul a fost plasat pe poziţie, gingia se coase (suturează) la loc. Aici se termină prima şedinţă de lucru.

Firele de sutură se îndepărtează după 7 zile. Urmează o perioadă de vindecare ce durează de regulă 3-4 luni, timp în care osul se vindecă şi fixează foarte bine implantul. În cazul unor intervenţii mai dificile, perioada de vindecare osoasă se poate prelungi chiar până la 9 luni. După această perioadă urmează a doua şedinţă de lucru efectiv. În această a doua şedinţă, pe implantul plasat în os se adaugă partea numită bont implantar, vom lua mai multe amprente şi vom face diferite probe şi finisaje. Lucrarea care acoperă bonturile protetice este realizată într-un laborator de tehnică dentară. În funcţie de complexitatea lucrării vom stabili numărul total de şedinte de lucru.

Uneori, implantul poate fi aplicat imediat după extracţie, în cadrul aceleiaşi şedinţe, caz în care este „economisită” perioada de aşteptare de 4-6 săptămâni necesară vindecării postextracţionale.

De reţinut, în cazul pacienţilor cărora meseria le impune un aspect estetic plăcut (de exemplu cei care lucrează cu publicul), după aplicarea implantului dentar poate fi realizată o protezare provizorie, care să satisfacă pentru moment această condiţie, dar care va fi obligatoriu urmată de protezarea definitivă (cu coroane de porţelan) la sfârşitul perioadei de vindecare.