Ortodonție copii

În general, nu vorbim de o limită superioară de vârstă. În ceea ce priveşte vârsta minimă, în cazul copiilor se recomandă ca prima şedinţă de evaluare să fie după ce toţi dinţii temporari au erupt pe arcadă, iar la adult, după apariţia molarilor de minte (cu excepţia cazurilor în care aceştia sunt incluşi şi nu pot erupe).

Problemele de ortodonţie se pot rezolva mult mai uşor în perioada copilariei şi adolescenţei, în perioada de creştere, de aceea este important să aduceţi copilul la un consult ordodontic cât mai devreme.
Cele mai recente studii arată că aproape 70% dintre copii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani au nevoie de tratament ortodontic, precum şi că dinţii strâmbi, distanţaţi, înghesuiţi reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate şi estetică dentară.

Acestea duc, cel mai adesea, la afecţiuni gastrice cauzate de o masticaţie defectuoasă, la apariţia cariilor şi la imperfecţiuni ale pronunţiei. Astfel, purtarea unui aparat dentar este mai mult decât o necesitate estetică, este o necesitate medicală.

O serie de semne pot indica nevoia unui control ortodontic imediat:
1. Pierderea precoce (înainte de vreme) a unui dinte temporar (de lapte);
2. Dificultaţi în masticaţie;
3. Dinţii înghesuiţi, strâmbi , blocaţi (care nu apar pe arcade după vârsta de erupţie);
4. zgomote în articulaţia temporomandibulară (în zona urechii);
5. muşcarea frecventă a obrazului sau muşcarea cu dinţii inferiori a cerului gurii;
6. dinţi care nu se întâlnesc (rămâne spaţiu între ei);
7. maxilare care nu sunt proporţionale cu restul feţei;
8. sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă după vârsta de 3-4 ani;
9. dinţi superiori care ies afară sau sunt spaţiaţi;
10. dinţii superiori din faţă care cresc în spatele celor inferiori;
11. dinţi superiori care acoperă mai mult de 30%-40% pe cei inferiori în muşcătură;
12. bărbie prea în spate sau prea in faţă;
13. dinţii de sus din faţă nu intră în contact cu cei de jos în muşcătura;
14. linia din centrul dinţilor de sus nu corespunde cu cea de jos in muscătură;
15. spaţii excesive între dinţi care persistă şi după apariţia caninilor permanenţi.

În afara semnelor prezentate mai sus (care reprezintă probleme sigure), fiecare copil trebuie consultat preventiv de ortodont în jurul vârstei de 7-8 ani, iar adolescenţii şi adulţii pot face o consultaţie oricând.

Tratamentul ortodontic începe cu o consultaţie primară, în cadrul căreia se amprentează dinţii şi ţesuturile din jurul acestora, se realizează dosarul cu radiografii şi poze, măsuratori specifice şi ulterior planul de tratament.

În cazul în care sunt indicate, au loc extracţii dentare sau alte tratamente necesare. Urmează aplicarea aparatului ortodontic, controalele şi activările lunare. Tratamentul durează, în mod uzual, între 6 si 24 de luni, în funcţie de vârsta pacientului şi de severitatea problemelor ortodontice. Rezultatele deosebite depind, deasemenea, de o colaborare bună între pacient şi medic.
În cazul pacienţilor purtători de aparat dentar, şedinţa de profilaxie (igienizare şi fluorizare) se recomandă a fi efectuată la fiecare trei luni.

După perioada propriu-zisă de tratament, urmează etapa de contenţie, în care se aplică gutiere speciale, care au ca scop menţinerea rezultatului obţinut.