Managementul bruxismului

Multe persoane semnalează apariția ocazională a bruxismului (scrâșnirea dinților). Acest lucru devine semnificativ în cazul manifestării regulate a acestui fenomen, determinând complicații la nivelul structurii dentare, parodontale și articulației temporomandibulare.

Deși o cauză o poate constitui stresul și anxietatea, bruxismul apare mai mult în timpul somnului, cel mai des fiind motivat de o malocluzie (mușcătura) incorectă, de dinți stricați sau absenți. O altă cauză poate fi reprezentată de tulburări de somn (apnee de somn).

Unele persoane pot să nu conștientizeze prezența acestui fenomen. Persistența unei dureri de cap constante, de intensitate scăzută sau cea a mușchilor maseteri, care devin obosiți, poate marca prezența acestei afecțiuni. Desemenea, poate fi semnalat de persoana care doarme lânga noi, zgomotul produs fiind suficient de intens încât să o trezească.

În cazul acesta, vă sfătuim să vă prezentați la medicul dentist, unde în urma controlului se va stabili nivelul de afectare și terapia necesară.

Nu ignorați acest fenomen, deoarece complicațiile sunt extrem de neplăcute și, ulterior, costisitoare. Acestea ar consta în: abrazie dentară, uneori dusă la extrem (taie partea coronară, rămânând doar rădăcina), mobilizare dentară soldată cu pierderea dinților, fracturarea dinților și lucrărilor dentare, a protezelor, afectarea nervului dentar, pierderea implantelor.

În unele cazuri, pacientul nu realizează stadiul de afectare, nefiind în unele cazuri însoțit de durere dentară, astfel neconștientizând necesitatea intervenirii și remedierii situației. Acest lucru se soldează cu ajungerea la cabinet în stadii avansate de boală, rezolvarea necesitând un număr mai mare de programări și un cost final ridicat.