Controalele periodice la medicul dentist odată la 6 luni pot preveni apariţia durerii dentare, prin tratarea şi oprirea evoluţiei leziunilor carioase existente spre pulpa dentară.
Progresia cariei spre pulpă este foarte rapidă la copii şi odată ce apar senzaţiile dureroase este indicată vizita cât mai rapidă la medicul dentist. Acesta va trata dintele afectat în funcţie de stadiul inflamaţiei pulpei dentare, în momentul în care pacientul se prezintă la cabinet. Tratamentul afecţiunilor pulpare poate fi împărţit în două categorii: conservativ şi radical.
Tratamentul conservativ urmăreşte păstrarea vitalităţii pulpare şi presupune următoarele manopere stomatologice: terapia protectivă, ocluzia pulpară indirectă, ocluzia pulpară directă şi pulpotomia.
Tratamentul radical (pulpectomia) presupune îndepărtarea pulpei dentare în totalitate şi înlocuirea ei cu un material care să prevină infectarea osului în care este dintele implantat sau a dintelui permanent care se află sub el. Dacă totuşi infecţia a depaşit dintele şi s-a extins în spaţiile vecine, extracţia dintelui şi drenajul puroiului prin alveolă va fi tratamentul de elecţie. Deasemenea, extracţia este indicată şi în cazurile în care dintele este mobil, înainte de exfolierea lui de pe arcadă şi înlocuirea cu succesorul permanent, cât şi în cazul în care distrucţia coronară a dintelui este foarte severă şi acesta nu poate fi reparat.
Succesul tratamentului endodontic la copii depinde în cea mai mare masură de diagnostic şi de sigilarea coronară. Absenţa sau pierderea sigilării coronare va duce la eşecul tratamentului.
Şi pentru că este mai uşor să previi decât să tratezi, fiecare dintre noi putem deveni „medicii” copiilor noştri prin asigurarea unei ingiene riguroase, o alimentaţie sănătoasă şi controale periodice la medicul dentist.